Lördag 18 juni

09:00 - 12:00

Har du något du vill berätta?


Seminarium och workshops
Plats

Garvaren, Sal Ljungberg

Medverkande

Maria Arnadottir


Tillgänglighet


Hur gör vi för att levandegöra en berättelse? Hur uppnår vi berättarglädje och vad är det för någonting? Hur hittar vi historier att återberätta och hur får vi ett personligt engagemang i berättandet? Hur förvandlar vi en enkel och vardaglig händelse till en spännande historia? Maria Arnadottir kommer att svara på dessa frågor och mycket mer, samt leda och undervisa genom samtal och enkla övningar. En kort prova på-kurs för nybörjare.

Pris Vuxen 400 kronor, Ungdom 16-25 år 200 kronor (ingår ej i festivalpass)

Boka

09:00 - 12:00

The giant and the courageous queen


In English Seminarium och workshops
Plats

Garvaren, Sal Sohlberg

Medverkande

Mareike Tiede


Tillgänglighet


Stories have long been used for transmitting knowledge from generation to generation. Before the written word, such knowing was passed from mouth to ear, within fire circles on the earth. Stories throughout millennium united us in ways that opinion and dispute did not. In these difficult times when conflict is so easily ignited, it may well serve us to return to the universality of community storytelling.

This workshop will explore the wisdom and guidance of a story. Including how metaphor expands understanding and how stories naturally host multiple ways of seeing our world. We will explore the hidden magic within a particular story in order to walk with story in a humane and inclusive way. No preparation is needed before the workshop.

Pris Vuxen 400 kronor, Ungdom 16-25 år 200 kronor (ingår ej i festivalpass)

Boka

10:00 - 13:00

Familjefestival på Gamla Torg – Lördag 18 juni


Musik För barn Berättande Familjeberättande
Plats

Utomhusscenen vid Gamla Torg

Medverkande

Camilla Ek

Mia Vickell

Anna Rynefors

Johan Theodorsson

Hemslöjden i Kronoberg


Tillgänglighet


Vi hälsar hela familjen välkomna till gräsmattan vid Gamla Torg för en förmiddag full med berättande och musik! Här kan ni förutom att lyssna till berättelser och musik, också skapa tillsammans Hemslöjden. Rekommenderas från 3 år. Hundar får tyvärr inte följa med in på familjefestivalen.

10.15–10.45 | FAMILJEBERÄTTANDE
Camilla Ek och Mia Vickell | In i sagans värld
Kom och följ med in i sagans värld tillsammans med Sagobygdens berättare Camilla Ek och Mia Vickell. Bland skogens väsen och sagans hjältar hittar vi våra berättelser, följ med och upptäck dem du med!

11.15–11.45 | MUSIKFÖRESTÄLLNING
Anna Rynefors | Sigrid och draken
Lär känna Sigrid och draken, men även Sigrids farfar och hennes häst Grane, fåglar som sjunger och smeden som smider svärdet som ska bekämpa draken. Vi lär oss att man kan göra nästan vad som helst om man bara vågar försöka, men framför allt lär vi oss en sak. Väck aldrig en drake som sover! Den odödliga berättelsen har berättats i över 1 000 år och lever kvar med oförminskad kraft idag i böcker och filmer som Sagan om Ringen, Harry Potter och Game of Thrones.

12.00–12.30 | FAMILJEBERÄTTANDE
Johan Theodorsson | Den bevingade prinsessan
Tre folksagor och tre små hjältar som alla har en unik superkraft. Vi möter prinsessan Mehinde som lär sig flyga högt för att befria sin prins. En jätte vill ha hjälp av småfolket för att skydda sina barn. Vi träffar Kora som målar drakar som lever, men bara om han väljer att måla dit drakens ögon. De tre sagorna berättas av Johan Theodorsson och en trumma.

Pris Fri entré (ingen förbokning)

Boka

10:30 - 11:30

Berättarkavalkad på Lilla Torg – Lördag 18 juni


Berättande Kavalkad Familjeberättande

Kom till Lilla Torg och upplev ett smakprov av festivalen! Några av festivalens artister kommer att presentera sig med korta framträdanden. Festivalens besök på Lilla Torg innehåller berättelser för såväl stora som små. Ryktet säger också att Centrumföreningen kommer att bjuda på fika till de minsta, det vill man ju inte missa!

Berättarkavalkaden på Lilla Torg görs i samarbete med Ljungby Centrumförening. Vid dåligt väder flyttas programpunkten in till Godsmagasinet. 

Pris Fri entré (ingen förbokning)

Boka

10:30 - 11:15

Din podd på jorden – Smålänningen Andrée


Musik Podd Berättande
Plats

Ljungby Museum

Medverkande

Håkan Nordmark

Petter Ericsson
För första gången spelas Din podd på jorden in live inför publik, då Kulturparken Småland gästar Berättarfestivalen. Följ med bakom inspelningskulisserna när historiker Håkan Nordmark berättar om smålänningen Andrée och hans ballongresor i Småland. Petter Ericsson programleder. Musikaliskt gästspel utlovas!

Pris Festivalpass (pris utan pass: 100 kronor)

Boka

11:00 - 18:00

GRATIS FESTIVALBUSS! VÄRNAMO – LJUNGBY


Berättande Festivalbuss
Plats

Samling: Gummifabriken, Värnamo

Medverkande

Saga Alexanderson
Lördagen den 18 juni erbjuder vi tillsammans med Ljungby kommun en gratis festivalbuss från Värnamo till Ljungby. Med på bussturen, som går längs natursköna Riksettan, följer en av Sagobygdens berättare som ciceron och inspiratör inför dagen. Ett unikt tillfälle för dig som boende i Värnamo att uppleva såväl delar av Sagobygden som festivalen! En bokad biljett gäller för både dit- och hemresan. Observera att bussen har begränsat antal platser.

Avresa: Kl. 11.00 Gummifabriken, Värnamo
Hemresa: Kl. 18.00 Sagomuseet, Ljungby

Tänk också på att förboka ditt festivalpass eller biljetter här: sagobygdensfestival.se/biljetter

Pris GRATIS (FÖRBOKNING AV BUSS KRÄVS)

Boka

12:00 - 13:00

Svängigt sirligt småländskt 1700-tal


Musik Historiskt
Plats

Ljungby Museum

Medverkande

Ida Meidell Blylod

Johan Hedin

Mathias Boström
Från Småland finns en förvånansvärd stor mängd notböcker med dansmusik från gustaviansk tid. Nyckelharpspelaren Johan Hedin och barockviolinisten Ida Meidell Blylod har valt ut sina favoritlåtar ur samlingarna och framför musiken med sällsynt skicklighet och innerlighet. Mathias Boström från Smålands Musikarkiv hjälper till att sätta musiken i sitt lokalhistoriska sammanhang. Mycket fin musik och en gnutta lärdom blir förhoppningsvis en oemotståndlig festivalcocktail!

Pris Festivalpass (pris utan pass: 100 kronor)

Boka

12:00 - 12:45

Sagomuseet med Agneta J-son Granemalm – Lördag 18 juni


Berättande Berättarguidning
Plats

Sagomuseet

Medverkande

Agneta J-son Granemalm
Ett besök på Sagomuseet är ett måste! Här stiger stor som liten in i folktrons och berättelsernas värld tillsammans med en berättarguide.

Pris Festivalpass (pris utan pass: vuxna 70 kronor, barn 40 kronor)

Boka

13:30 - 14:30

Victor Herrero


Musik In English
Plats

Godsmagasinet

Medverkande

Victor Herrero


Tillgänglighet


Victor Herrero introducerades till musiken när han som barn växte upp i ett kloster utanför Madrid. Av benedektinmunkarna lärde han sig sjunga gregorianska och mazarabiska sånger. Efter tonår i kyrkokören och en karriär i psyk-rock-bandet Cicely landade Victor i en solokarriär där han med klassisk gitarr, sång och berättande skapar ett eget litet rum med publiken.

Pris Festivalpass (pris utan pass: 100 kronor)

Boka

13:30 - 14:15

Öppen scen – Ställ dig i rampljuset!


Musik Berättande öppen scen
Plats

Ljungby Museum

Medverkande

Vibeke Hyltén Cavallius
Ta chansen att och pröva dina vingar på festivalens öppna scen! Anmäl ditt intresse på plats eller tidigare via e-post till konferencier Vibeke Hyltén-Cavallius: vibeke@admetam.se

Pris Fri entré (ingen förbokning)

Boka

14:00 - 14:45

Mitt liv som lejon


Livsberättande Berättande
Plats

Kaféet på Kulturhuset Grand

Medverkande

Pelle Olsson


Tillgänglighet


Självbiografiska historier om barndomen i Härnösand och vidare genom livet som sjuksköterska, långdistanslöpare och förvirrad morfar. Men allting började på den afrikanska savannen…

Pris Festivalpass (pris utan pass: 100 kronor)

Boka

15:00 - 16:00

Fråga musikprofessorn – live


Musik
Plats

Kulturhuset Grand

Medverkande

Mattias Lundberg

Musica Vitae

Ulrika Gunnarsson


Tillgänglighet


Här är din chans, ställ din musikfråga till musikprofessorn! Maila till bjorn.kleinhenz@musikisyd.se

Det går att ställa otaliga frågor kring musik och hur den fungerar. Här ges några svar, både i tal och i klingande form. Musikprofessor Mattias Lundberg resonerar med Ulrika Gunnarsson från Musik i Syd kring förinskickade och spontana publikfrågor. Musica Vitae, Musik i Syds framstående kammarorkester, svarar genom att spela utvald musik.

Pris Festivalpass (pris utan pass: 100 kronor)

Boka

15:00 - 15:45

The Snow Queen


Berättande In English
Plats

Godsmagasinet

Medverkande

Vanessa Woolf


Tillgänglighet


The Snow Queen is a chilling 19th Century Fairy Tale brought to life, a battle of good versus evil that will chill your bones, warm your heart and lift your spirits.

Pris Festivalpass (pris utan pass: 100 kronor)

Boka

16:00 - 17:00

Afternoon Tea – Sägenstafett


Berättande Afternoon tea
Plats

Kaféet på Kulturhuset Grand

Medverkande

Bengt af Klintberg

Ulf Palmenfelt


Tillgänglighet


Bengt af Klintberg och Ulf Palmenfelt har båda en omfattande repertoar av sagor och sägner, både äldre och nyare. Under en timma försöker de att överträffa varandra i att berätta den otroligaste berättelsen! En sägenstafett som får lyssnaren att sätta sitt Afternoon Tea i vrångstrupen!

Pris 180 kronor inkl. fika (ingår ej i festivalpass)

Boka

16:15 - 17:00

Rädslor


Livsberättande Berättande
Plats

Ljungby Museum

Medverkande

Johan Theodorsson


Tillgänglighet


Rädsla är en känsla som skyddar oss mot det farliga. Det låter ju bra, men ibland hindrar våra rädslor oss. Scenkonstnären som är rädd för att vara en medelmåtta. Pappan vars rädsla är att inte kunna hjälpa sina barn. Vad händer när en man med insektsfobi får ett nattligt besök av en jättegräshoppa? Johan Theodorsson berättar ärligt, dråpligt och berörande om sina och andras rädslor.

Föreställningen samarrangeras med Riksteatern Ljungby. 

Pris Festivalpass (pris utan pass: 100 kronor)

Boka

16:30 - 17:15

BerättarBattle / Storytellingbattle


Berättande In English
Plats

Godsmagasinet

Medverkande

3Troubadours

Markus Luukkonen

Torgrim Mellum Stene

Tom Van Outryve

Ellen Sjömålen


Tillgänglighet


A clash of stories! What happens when three storytelling brothers face off in a colourful and surprising contest of wits? Who has the most dramatic life story? The funniest joke? The most heartwarming tale? Join us for this interactive and experimental happening where the audience is part of the fun. Welcome to BerättarBattle!

Pris Festivalpass (pris utan pass: Vuxen 100 kronor, Ungdom upp till 25 år 70 kr)

Boka

17:30 - 18:30

Balladen om Aerins underbara resa


Musik Berättande Väsen
Plats

Kulturhuset Grand

Medverkande

Ensemble Mare Balticum

Bo Eriksson


Tillgänglighet


Aerin ska dra ut i världen för att finna kärleken, men vägen dit är minst sagt besvärlig. Aerin möter olika faror och utmaningar på sin färd, mantikoror och alrunor som skrämmer och hotar, Näcken som försöker förföra henne, elaka skogstroll och drakar som ställer sig i hennes väg. Föreställningen, som är specialkomponerad för festivalen, är inspirerad av de medeltida balladernas fantastiska värld och av varelser som återfinns i sägner, fabler och folkberättelser.

Pris Festivalpass (pris utan pass: 100 kronor)

Boka

18:00 - 18:45

Hur ska det gå?


Berättande
Plats

Ljungby Museum

Medverkande

Maria Arnadottir
Det blir urpremiär på Marias nya föreställning som består av nya och gamla, komiska och vemodiga, sanna och påhittade berättelser. Somliga lockar till skratt, andra berör på djupet och några historier berättas helt enkelt för att de är goda skrönor!

Föreställningen samarrangeras med Riksteatern Ljungby.

Pris Festivalpass (pris utan pass: 100 kronor)

Boka

19:15 - 20:00

Bastet – Orientaliskt, rock och klassiskt


Musik
Plats

Godsmagasinet

Medverkande

Yasmine El Baramawy


Tillgänglighet


Yasmine El Baramawy är en egyptisk musiker och kompositör baserad i Malmö. Med sin modifierade oud – ett av världens äldsta instrument – skapar hon ett helt eget ljuduniversum och blandar fritt orientalisk musik med rock och klassiskt. Yasmine kommer att uppföra sitt stycke ”Bastet”.

Pris Festivalpass (pris utan pass: 100 kronor)

Boka

19:30 - 20:15

Storytelling walk – Unexpected encounters


Berättande In English Berättarvandring
Plats

Ljungby Gamla Kyrkogård

Medverkande

Vanessa Woolf

Tine Winther
Join Vanessa Woolf and Tine Winther at the old cemetery in town for a walk through time and space, as well as unexpected encounters between life and death.

Pris Festivalpass (pris utan pass: 100 kronor)

Boka

20:45 - 21:45

Berättelser och musik vid elden


Musik Berättande Kavalkad
Plats

Vid Ljungby Vattentorn, Kungshögsparken

Medverkande

Mikael Thomasson

Johan Theodorsson

Vanessa Woolf

Meja Ohlsson Rodriguez

Victor Herrero
Vi samlas runt berättarelden för att lyssna till berättelser och musik under denna kväll ute i det fria.

Medtag kläder efter väder och något att sitta på. 

Pris Festivalpass (pris utan pass: 150 kronor)

Boka
Fredag 17 juni
Söndag 19 juni