Torsdag 16 juni

09:00 - 10:30

Lekfulla sagor


Seminarium och workshops
Plats

Garvaren, Ljungberg

Medverkande

Per Gustavsson


Tillgänglighet


Hur berättar man sagor för små barn på ett lustfyllt och spännande sätt? Det vet Per och snart vet även du det! Du får mängder av praktiska tips på hur sagor kan berättas med tygtrasor, leksaksdjur och enkel rekvisita samt hur sagor kan lekas tillsammans. Det här är en föreläsning både för dig som gärna vill berätta fritt men inte riktigt kommit i gång än och för dig med berättarvana som vill få nya berättartips. Föreläsningen utgår från boken Lekfulla sagor som utkommer på Natur & Kultur våren 2022. I boken sammanfattar Per sina 40 års erfarenheter av att berätta för små barn. Boken är en bearbetad utgåva av Sagor att berätta och leka som utkom 2014

Pris 300 kronor (ingår ej i festivalpass)

Boka

Alla människor bär med sig berättelser och minnen, där det inte finns två levnadsberättelser som är exakt likadana. Hur berättar man om ett liv? Hur klär man livet i ord? Under detta seminarium kommer du som lyssnare att få en spännande inblick i den vetenskapliga teorin om livet som berättelse samt ta del av hur man kan berätta livsberättelser på olika sätt. Seminariet blandar såväl samtal som rent berättande. Kom och ta del av livsviktiga berättelser!

Pris Festivalpass (pris utan pass: 150 kronor)

Boka

10:30 - 12:00

Bildberättande med Katarina Strömgård


Seminarium och workshops
Plats

Garvaren, Sal Sohlberg

Medverkande

Katarina Strömgård


Tillgänglighet


Bilder är också ett språk! I en bra bilderbok samspelar text och bild med varandra och kan vara lika viktiga för att förmedla berättelsen. Den här workshopen handlar om att berätta med både ord och bild. Workshopen inleds med en kortare, lite rolig uppvärmningsövning. Därefter kommer du tillsammans med de andra deltagarna hitta på och slumpa fram fröet till en berättelse i ord och bild, som du sedan kan fortsätta jobba med, eller använda till kreativa övningar inom exempelvis förskoleverksamhet. Fokus ligger inte på att göra vackra bilder utan på hur man kan använda dem för att berätta en historia! Inga förkunskaper krävs.

Pris 300 kronor (ingår ej i festivalpass)

Boka

13:00 - 16:00

Stories that matter


In English Seminarium och workshops
Plats

Garvaren, Strålfors


Tillgänglighet


In the diverse world of intangible cultural heritage, every local element and community around it, from fishing traditions to handicraft, transfers its knowledge and skills to coming generations through stories. What means of communication, language and interpretations are used to motivate children and youth to continue fostering the element? What kind of storytelling elements does your community use to pass on its heritage? What is the meaning of these stories and how are they used? In the seminar we will hear examples of different ICH elements from Nordic and Baltic area, focusing especially on the roles that storytelling has in transmitting their heritage.

Medverkande: Matti Hakamäki (Finland), Aivar Ruukel (Estland), Leif Stinnerbom, Annika Nordström, Tine Winther m.fl.

Organisatörer: Nordic and Baltic Network of Intangible Cultural Heritage, Sagobygden.

Pris Fri entré (förbokning krävs)

Boka

16:30 - 18:00

Residens i Stationssamhällen – Vernissage


Konstutställning Vernissage
Plats

Kulturhuset Grand

Medverkande

Amanda Cardell


Tillgänglighet


Amanda Cardell har sedan 2019 arbetat med Ljungby som plats för ett konstnärligt arbete som handlar om platsens spår av kulturhistoria och hur det kan möta samtiden. I aktuell utställning vill Amanda i dialog med Kulturhuset Grand lyfta platsens historiska kulturarv och sätta in det i en samtida kontext. Det handlar om exteriöra och interiöra visuella gestaltningar i flera delar. Residens i stationssamhällen är ett konstnärligt samverkansprojekt mellan Bild och Form Kronoberg samt Ljungby kommun.

Under vernissage bjuder det in till panelsamtal med tema konst och kulturarvets roll i utveckling av det offentliga rummet. Medverkande: Trond Strangstadstuen, stadsarkitekt, Emelie Olsson, kulturstrateg, Amanda Cardell, konstnär, Helen Hägglund, bild- och formutvecklare, Region Kronoberg.

Utöver vernissage håller utställningen öppet i samband med föreställningar på Kulturhuset Grand under festivaldagarna.

Pris Fri entré (ingen förbokning)

Boka

16:30 - 17:15

Det gamla apoteket


Föreläsning Historiskt
Plats

Sagomuseet

Medverkande

Carl Magnus Gripenhed


Tillgänglighet


Mycket har hänt i det nuvarande Sagomuseets byggnad! Föreläsningen fokuserar på byggnadens historia och de personer som verkat där. Flera apotekare har avlöst varandra, såsom apotekaren Alfred Lundgren som ville se in i framtiden och sig själv som gammal hos fotografen, den flygintresserade apotekaren Anna Fagerholm som var med om olika äventyr i Europa eller varför inte den fenomenala kvinnan Ester Persson som gjorde om apoteket till ett värdshus vid namn Kristina Nilssongården och var nytänkande för sin tid när det gällde verksamheten.

Pris Festivalpass (pris utan pass: 100 kronor)

Boka

19:00 - 21:00

Invigningsafton på Kulturhuset Grand


Musik Berättande Kavalkad
Plats

Kulturhuset Grand

Medverkande

Vanessa Woolf

Mareike Tiede

Markus Luukkonen

Leif Stinnerbom

Mirja Klippel


Tillgänglighet


Festivalen invigs med ett dignande smörgåsbord av artister, berättelser och
musik. Här får du möjlighet att skaffa dig en bild av årets breda festivalutbud!
Mickelpriset delas ut. Kort bensträckare i mitten.

Invigningstal: Maria Arnholm, Landshövding Kronobergs län
Konferencierer: Tine Winther, Björn Kleinhenz

Pris Festivalpass (pris utan pass: 200 kronor)

Boka
Festival i hela Sagobygden
Fredag 17 juni