OBS – Medverkande från förra året 2022

3Troubadours är en trio scenberättare från Finland, Norge och Belgien. Markus Luukkonen, Torgrim Mellum Stene and Tom van Outryve möttes allihopa under 2013 som en del av ett berättarprojekt och har varit oskiljaktiga sedan dess. Dom har turnerat i Europa med sin föreställning Mobile Dreams och deras andra föreställning ROOTS, som spelas under festivalen, hade premiär i Polen under 2018.

Agneta J-son Granemalm är en engagerad medlem och berättare i Berättarnätet Kronoberg. Hennes mormor väckte tidigt hennes nyfikenhet på berättande och böcker. Agneta reser gärna runt och inspirera i konsten att läsberätta, håller bok- och berättargrupper på äldreboenden, anordnar läs- och berättarkurser för personer med olika funktionsvariationer samt utbildar läsombud och högläsare.

Amanda Cardell är född i Ljungby, Skifteryd, Torpa. Är idag baserad i Stockholm, utbildad på konsthögskolor i Norge, Sverige och Belgien, verksam som bildkonstnär och konstprojektledare. Hon arbetar med självorganiserade projekt, gestaltningsuppdrag och utställningar, ofta med en platsrelaterad praktik där interaktion har en meningsbärande funktion.

Anna Lilljequist hittar sina berättelser på de mest oväntade ställen. På sin lilla ekologiska gård i Tassemarken lever hon sin vardag och tittar noga bland växternas alla vinklar och vrår. Ingenting är för litet att upptäckas, varje blad eller blomma har en historia som är värd att berättas.

Anna Rynefors är en aktiv frilansmusiker och uppskattad familjeunderhållare som alltid möter publiken och skapar en gemensam upplevelse som fångar alla i stunden. Med fiol, nyckelharpa, svensk säckpipa, medeltida fiddla, slagverk, harpa, vikingatida lyra och sång kan hon underhålla publik eller leda kurser.

Annika Nordström är fil.dr. i etnologi och senior rådgivare vid Institutet för språk och folkminnen. Hon ansvarar för arbetet med Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet.

Bengt af Klintberg är mannen som gett folkloristiken ett ansikte. Han har medverkat i nästan alla berättarfestivaler i Ljungby sedan starten. Han är författare till ett 30-tal böcker om muntlig berättartradition, bl.a. Råttan i pizzan. Den senaste boken kom ut 2021 och har titeln Trolldom, mord och mirakel. Tillsammans med Christina Mattsson ledde han i femton år radioprogrammet Folkminnen.

Bengt Göran Söderlind är en av initiativtagarna till berättarfestivalen och en välbekant röst hos besökarna. Bengt Göran berättar om verkliga händelser. Tilldelades Mickelpriset 2009.

Bo Eriksson är författare, historiker och berättare känd från radio och TV. Han har skrivit om alltifrån medeltida krig och fantasygenrens historia till häxor, trollkonst och slaget vid Lützen!

Camilla Ek arbetar som berättarpedagog på Sagobygden. Hon har en bakgrund som förskolelärare och sagopedagog. Camilla tar med dig på magiska berättarstunder i sagornas värld och tycker att det är en stor glädje att tända stjärnögon hos både stora och små.

Carl-Magnus Gripenhed är arkivarie, forskare och filmare. Hittills har det blivit nio filmer som speglar Ljungbys historia genom tiderna med nyskriven musik till varje film som en viktig del av upplevelsen. Carl-Magnus leder även kulturvandringar i Ljungby Stad.

Daniel Frank är gitarrist och musiker. Han har ett antal skivor och Europaturnéer, med bl.a. Christian Kjellvander, bakom sig. Under festivalen sammanstrålar han tillsammans med Bengt Göran Söderlind i en musik- och berättarföreställning.

Ellen Sjömålen är smålänningen som nyligen blivit stockholmare. Tidigare berättarpedagog på Sagobygden som snart kommer ägna sig åt studier och att vara museilärare på Sjöhistoriska. Ellen berättar folksagor och sägner som gärna får myllra av väsen och folktro! Under festivalen kommer hon dock bjuda på några berättelser ur det verkliga livet.

Ensemble Mare Balticum är specialister på tidig musik och behärskar förutom dess historia också den arkaiska instrumentsamling på vilken musiken framförs. Under dryga 30 år har gruppen levandegjort historia genom musik och samarbetat med storheter som Cecilia Frode, Roger Pontare och Sven Wollter.

Erik Ask-Upmark är musikvetare, riksspelman, frilansproducent och multiinstrumentalist som trakterar bl.a. piano, harpa, dragspel och säckpipa. Han spelar över hela världen, både solo och med sina grupper Dråm, Falsobordone och Svanevit.

Gabriella Fäldt, snedögd men vidsynt komiker och storyteller. Ställde sig på en standup-scen som 37,5-åring efter att ha vaskat brådmoget guld i sina dagböcker från tonåren. Har sedan dess hunnit fylla 40 och underhåller på många stora och små scener runtom i Sverige. Driver humorklubbarna JUCC, Jönköping Underground Comedy Club och Open Mic Jkpg.

Göran Hemberg är berättare med lång erfarenhet i ryggen. Förutom att blåsa liv i vårt muntliga kulturarv, vill han utveckla konsten att förvandla egna minnen till berättelser och gifta ihop de goda historierna med de goda samtalen.

Håkan Nordmark är historiker med särskilt intresse för Kronoberg och Småland. Han får sällan munhäfta och är enligt familjen född med prenatalt minne. Två synnerligen härliga egenskaper för en historisk berättare. Håkan har tidigare gästat Berättarfestivalen med framträdanden som blandar historiska fakta, humor och värme.

Hans Parment är musiker, kompositör och pedagog som räds det förutsägbara och välkomnar det oväntade och nyskapande. Han arbetar såväl inom den klassiska kompositionen som med elektroakustisk musik och ljudinstallationer.

Sångerskan Helen Jansson deltar under en av årets sägenresor, där hon bland annat kommer att bjuda på släkteposet Röcklavisan.

Hemslöjden i Kronoberg har i uppdrag att utveckla och tillvarata slöjd och konsthantverk, både som näringsgren och kulturyttring. Hemslöjden arbetar både med barn och unga, fritidsslöjdare, yrkesverksamma slöjdare och konsthantverkare. Verksamheten vill också bidra till att synliggöra kulturområdet hemslöjd regionalt och nationellt genom utställningar, kurser och barnaktiviteter

Ida Meidell Blylod är barockviolinist och folkmusiker från Umeå. Med rötter i västerbottnisk tradition har hon specialiserat sig inom tidig musik och andra folkmusikstilar. Ida spelar med olika barockorkestrar och folkmusikprojekt.

Ivar Frischer är industridesigner, innovatör och egenföretagare. År 2018 reste Ivar tillsammans med Karin Brygger till Hamburg för att på plats fortsätta flera års sökande i spåren efter Ivars mor Ester, som överlevde Förintelsen. Resan blev en del i ett redan tidigare påbörjat litterärt projekt som hösten 2019 utkom i två volymer: Estera och Stationer. Ivar är bokens fotograf.

Jakob Elofsson arbetar som berättarpedagog på Sagobygden. Jakob har utbildning i skådespeleri, religion och filosofi samt har arbetat som teaterpedagog och grundskollärare. Att berätta för såväl vuxna som barn och kanske något oknytt är något som Jakob brinner mycket för!

Jerry Segerberg är skådespelare med stor erfarenhet av barnteater och improvisation. Under flera år var han en del av den fasta ensemblen på Astrid Lindgrens Värld. Jerry har varit verksam i fria teatergrupper som Teater Sesam och Teater Blaffa och var med och grundade Teater Smuts.

Johan Hedin är en världsturnerande nyckelharpspelare från Småland som blivit förebild för många genom sättet att hantera sitt instrument. Hans musikaliska nyfikenhet är hela tiden ledstjärnan som för honom in i nya spännande samarbeten.

Johan Theodorsson är en internationell scenberättare med en bred berättarrepertoar. Han berättar både individuellt och i samarbeten som Musikteater Unna med musikern Anders Peev. Duon har bl.a. gjort den kritikerrosade Maria Johansdotter som spelats över 200 gånger i Sverige och internationellt, bl.a. i Dubai, Paris, Wales och Amsterdam.

Karin Brygger är författare och litteraturvetare med sju verk bakom sig, senast diktsamlingen Månader, brev som utkom på bokförlaget Korpen under 2020. Brygger är en frekvent medarbetare på Judisk Krönika och håller morgonandakten i Sveriges radios P1 under judiska högtider. Karin Brygger arbetar våren 2022 bland annat med att sammanställa en antologi med ett stort antal poeter som reagerar mot Rysslands invasionskrig mot Ukraina.

Katarina Strömgård är verksam som illustratör och författare. Hon debuterade som barnboksillustratör 1999 och har sedan dess illustrerat en stor mängd barnböcker och även gjort helt egna bilderböcker. 2005 belönades hon med Augustpriset för sina illustrationer till Eddie Bolander & jag, med text av Bo R Holmberg. Katarina har även gjort illustrationerna till projektet Sägenresan, och ställer ut några av dem på Sagomuseets Lilla Galleri.

Leif Stinnerbom är teaterchef och konstnärlig ledare på Västanå Teater. Han har en lång bakgrund som regissör på flera scener, bland annat Västanå Teater, Riksteaterns Shikasta, Stockholms Stadsteater m.fl. Var en del av folkmusikgruppen Groupa mellan 1980–1990. Tilldelades titeln riksspelman 1975.

Lina Midholm är berättarantikvarie på Sagobygden. Hon leder bland annat två stora projekt i verksamheten: Livsviktiga berättelser och Sägenresan. En annan av hennes uppgifter är att utveckla Sagobygden och att ansvara för dess sägenplatser, både befintliga och nya.

LinaMaria Bengtsson sjunger jazz & undervisar i teater men även lindyhop, jazzdans, yoga, stepp & akro. Hon är utbildad vid Det Danske Musicalakademi och jobbar som frilansartist och med den egna frigruppen Teater Trassel. Hon har spelat på Astrids Lindgrens Värld, Västerviksrevyn, vunnit Revy-SM, samt mottagit Parneviksstipendiet.

Magnus Gustafsson är författare, riksspelman och musikhistoriker vars kunskap om det småländska musik- och kulturlivet är en outsinlig källa. Kör ut honom till valfri buske någonstans i skogen och du kan ge dig tusan på att han har en berättelse om platsen!

Mareike Tiede är berättare och röstcoach från Österrike. Hon brinner mycket för den mänskliga rösten och uttrycket. Efter att tillbringat början av sitt yrkesliv med att hjälpa andra människor att hitta sin röst, bestämde hon sig för att bege sig ut på en resa till främmande länder för att finna sin egen. I sitt berättande tar hon med sig lyssnaren på en upptäcktsfärd genom att väva samma rika, hypnotiska landskap av mytologi.

Maria Arnadottir är skådespelare, regissör och berättare. Utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö. Hon har de senaste åren turnerat med sina egna berättarföreställningar, både runtom i Sverige och internationellt. Hon ger även kurser i ’Konsten att berätta’, både för nybörjare och professionella berättare.

Markus Luukkonen är berättare och scenkonstnär från Finland. Han har en jordnära och dynamisk stil i sitt berättande, där han gärna blandar personliga berättelser med folksagor och myter i sina föreställningar. Han kombinerar mörk finsk humor med ett målande bildspråk och observationer av det mänskliga livet.

Mathias Boström är arkivchef för Smålands Musikarkiv och en auktoritet på ämnet Christina Nilsson. Med glimten i ögat och fingertoppskänsla för bra anekdoter har han blivit en populär föredragshållare runt om i musiksverige.

Matti Bye är grammisbelönad filmmusikkompositör och har på senare år blåst liv i intresset för stumfilm genom att framföra nykomponerad musik till flera klassiska filmer. Han syns på filmfestivaler världen över och gör ett stopp i Ljungby på väg från Ingemar Bergmans Fårö till stumfilmsmetropolen Bologna.

Mattias Lundberg är professor i musikvetenskap i Uppsala och vår ledande folkbildare inom musikområdet. Bland annat genom de uppmärksammade programserierna ”Den svenska musikhistorien” och ”Fråga musikprofessorn”, i radio och som podd, har Lundberg på ett nytt och underhållande sätt förmedlat kunskap om musik.

Meja Ohlsson Rodriguez har under fyra års tid gått muntligt berättande på Ljungby Kulturskola. Hon fastnade tidigt för det muntliga berättandet och har därefter fortsatt tyckt om att berätta, oavsett i vilken konstform det förmedlas, såväl rent berättande som teater, dans eller andra kreativa medel.

Mia Vickell arbetar som berättarpedagog på Sagobygden. För Mia är det en dröm som går i uppfyllelse att kunna göra skillnad med berättandet som verktyg. Att agera och viljan att beröra sin omgivning har alltid funnits där, och med härlig energi som främsta vapen, möter Mia alla åldrar på alla tänkbara platser, från de yngsta till de äldsta.

Mikael Thomasson har under mer än trettio års tid kombinerat sina roller som berättare och pedagog. Mellan 2008-2020 var han berättarpedagog på Sagomuseet i Ljungby, där han bland annat berättade för barn och ungdomar samt fortbildade pedagoger i sagoberättande. Parallellt med sitt arbete riktat mot barn och unga, har Mikael haft hundratals berättarföreställningar och föreläsningar för vuxna.

 

Mirja Klippel är en prisbelönt finsk sångare, låtskrivare och multiinstrumentalist som trollbundit såväl kritiker som publik runtom i Europa. Tillsammans med sin musikaliska parhäst Alex Jønsson skapar hon finstämda ljudlandskap i vilka hennes poetiska och jordnära betraktelser kan röra sig fritt.

.

Konserten arrangeras med stöd av PULS – Nordisk kulturfond. 

Musica Vitae är kammarorkestern från Växjö som har hela världen som sin scen. Nu kommer de till Ljungby för att sprida livets musik på festivalen!

Ola Hemström är radioproducent på Sveriges Radio och har i många år arbetat med vanliga människors berättelser, bl.a. genom Lyssnarnas sommarvärd i Sommar i P1, radioserierna Min berättelse och Familjehemligheten och P4 Dokumentär. Gör även podcasten Hembygdspodden med berättelser från sin hemby Odensjö.

Oona Libens är konstnär verksam i Belgien och Sverige. Hon arbetar med intrikata och storslagna scenproduktioner där hon använder lampor, skuggspel, projektioner och diverse analoga element för att skapa berättelser i gränslandet mellan fakta och fantasi.

Pelle Olsson återkommer ständigt till festivalen med nya egenkomponerade historier och berättelser. Tre gånger svensk mästare i Berättarslam och två gånger nordisk mästare. Författare till ett tjugotal böcker. Bor i Klavreström och har ett norrländskt förflutet.

Per Gustavsson är sagoberättare och författare. Per var en av de som återuppväckte intresset för den muntliga berättarkonsten i Sverige. Han har skrivit ett 40-tal böcker med sagor och sägner, senast Skånesägner och Lekfulla sagor.

Petter Ericsson är producent, programledare och initiativtagare till Kulturparken Smålands podd Din podd på jorden. Petter har ett förflutet som kulturskribent men jobbar idag som programproducent på Smålands museum och Kulturparken Småland. ”Din podd på jorden” handlar om stort som smått inom länets kulturhistoria och under 2021 hade podden 14 000 lyssningar.

Saga Alexanderson är uppvuxen längs den slingrande grusvägen i Agunnaryd, som trampats av berättarna Mickel i Långhult och Halta-Kajsa i Ryd. Hon är pensionerad skolbibliotekarie och berättar både om det som hänt och inte hänt.

Siw Svensson är tidigare berättarpedagog på Sagomuseet. Numera är hon pensionär, åtminstone på pappret. Välkänd i regionen, har medverkat i både revy och teater. 2016 tilldelades Siw Ljungby Kulturpris. När hon berättar kastas åhörarna in i fantasin. Berättar gärna tosiga sagor och sägner.

Tine Winther är sedan 2021 Sagobygdens nya verksamhetsledare. Hon har de senaste två decennierna ägnat sig åt det muntliga berättande inom socialt arbete. Hon har varit aktiv i Sveriges berättarrörelse och är utbildad scenberättare på The School of Storytelling på Emerson College i England.

Tom Van Outryve arbetade länge som pedagog innan han tog steget till att bli berättare och skådespelare. Tom arbetar för flera föreningar och sammanslutningar i den flamländska delen av Belgien i Bryssel och i Nederländerna. Han utför också egna projekt under namnet Tom Vout. Tack vare sin erfarenhet som pedagog kombinerat med sin passion för berättelser och teater, väcker Tom berättelserna till liv på sitt eget interaktiva och dynamiska sätt.

Torgrim Mellum Stene är en internationellt verksam scenberättare från Norge. Han arbetar både självständigt samt i olika samarbeten med andra berättare, däribland gruppen 3Troubadours. Han trollbinder publik över hela Europa med sina föreställningar, vilka kombinerar såväl mytologiskt, historiskt som självbiografiskt material.

Ulf Palmenfelt är folklorist, författare och berättare. Han har samlat och skrivit om barns spökhistorier, gåtor och vitsar samt vuxnas erotiska vitsar, folksägner och levnadsberättelser. Har lett kurser om muntligt berättande. Mickelpristagare 1999.

Ulrika Gunnarsson är folksångerska och pedagog från Småland samt producent på Musik i Syd som också har ett förflutet på Sveriges radio P2. I årets festival tar hon på sig hon rollen som nyfiken programledare i Fråga Musikprofessorn.

Vanessa Woolf är London’s resident storyteller (TimeOut, London) med ett av planetens coolaste jobb (Lonely Planet Kids). Hon tror på magi och inspireras av städer, skogar, rävar, dörrar och människor i sitt berättande. Hon berättar för både vuxna och barn, där berättelserna är verkliga, spännande, magiska och engagerande från början till slut.

Vibeke Hyltén Cavallius är pensionerad lärare och använder ofta berättandet i pedagogiska sammanhang för såväl vuxna som barn. Vibeke har berättarvandringar i Åsnens Nationalpark, på Getnö och Teleborgs slottspark. Hon berättar främst folksagor från Småland och Sverige, men gärna också från andra delar av världen.

Victor Herrero är en spansk gitarrist, kompositör och sångare som med rötterna såväl i det kyrkliga som inom punken tar med sig en unik röst till festivalen och bjuder publiken att komma riktigt nära.

Yasmine El Baramawy kommer från Egypten men lever och verkar sedan en tid tillbaka i Malmö. Hon deltar i ICORN:s fristadsprogram som ger vistelsestipendier till förföljda konstnärer. Hon är oud-spelare och kompositör liksom aktivist och kvinnorättskämpe.