NÄCKEN SKA LOCKA FAMILJERNA TILL FESTIVALEN

Lite spänning. Lite historia. Och högtalare gömda i naturen. På Sagobygdens Musik- och Berättarfestival sätter Musik i Syd tillsammans med Berättarnätet Kronoberg upp en gränsöverskridande ljudpromenad med Näcken som tema.

Den enklaste bakgrundskollen som går att göra – Wikipedia – ger vid handen att näcken är multiinstrumentalist. Fiol. Flöjt. Dragspel. Men oavsett instrument är målet mer eller mindre detsamma: Att locka till sig människor, helst barn och möjligen kvinnor, och dränka dem. Nu läggs ytterligare ett sätt att förmedla lockande ljud på näckens CV: små bärbara och vattensäkra högtalare.

Under Sagobygdens Musik- och Berättarfestival blir det två familjeföreställningar. Eller ljudpromenader. Eller sägenvandringar. Namnet är kanske inte så viktigt – det handlar om ljud, toner och berättande i förening på två magiskt vackra platser i Småland. Konstnären och kompositören Hans Parment står för ljudinstallationerna. Sex högtalare med suggestivt ljud och tal, ska placeras som en snitslad bana för familjerna att följa. Och vid slutet av promenaden väntar berättarpedagogen Camilla Ek, fulladdad med Näckenberättelser:
– Det finns mycket att ösa ur så jag tänker att jag får anpassa mina berättelser efter publiken, säger hon.

För det är meningen att berättelserna ska skrämmas lite, men inte för mycket. Det ska passa familjer, vuxna som barn. Även om berättelser om näcken har funnits sedan fornnordisk tid lever historierna kvar än i dag. Mycket handlar om det sedelärande, att skrämma barnen lagom mycket så att de inte trillar i bäcken.

– Gemensamt för nästan alla de berättelserna är just det att han är ond. Bara i en version som jag kommit i kontakt med är näcken god, säger Camilla Ek. Men för många människor genom historien har näcken varit allt annat än en uppdiktad person. I folktron sades han vara en av änglarna som föll från himlen samtidigt som djävulen. Han var verkligen ett väsen som man skulle akta sig för. I ett protokoll från Stockholms myndigheter, från tidigt 1600-tal, lär det stå om Frans Tunnbindare som fått fyra daler i ersättning av myndigheterna för att han blivit biten i baken av näcken när han satt på hemlighuset.

Verklig eller inte – under festivalen ges näcken liv på ett helt nytt sätt. När Hans Parment har funderat över musiken så landade han i – ljud. Det är suggestiva toner, små lockrop, en liten sång.
– Jag är väldigt förtjust i ljud som inte ska vara där. Jag kunde ha fastnat i bilden av Näcken som fiolspelaren, förföraren. Men det blir mer spännande så här.

Orden, och ett läskigt gapskratt som säkerligen har avsedd effekt, har Camilla Ek spelat in under en filt på Sagomuséet i Ljungby. Allt för att få till det rätta ljudet.
– Nu har jag bara en ljudfil, på en minut, färdig. Totalt ska det bli sex en-minutare på olika platser, säger Hans Parment.

Han går runt på den lilla ön vid Sägenskåpet i Blädinge. Flyttar högtalarna. Hänger någon i ett träd, justerar volymen, ställer en annan på marken och det går att höra hur ljudbilden ändras. Solen skiner men det blåser isande kallt. I sommar ska platsen fyllas med filtar, fika och familjer.
Magnus Karlsson

ETT KUL OCH KREATIV SAMARBETE MELLAN MUSIK I SYD OCH SAGOBYGDEN, SOM VI KOMMER SE MER AV!

Blädinge: Söndagen 19 juni, kl 10.30. För hela familjen!

Möckelsnäs: Söndagen 19 juni, kl 15.00 För hela familjen!

Varmt välkomna!

 

Tillbaka

Sagobygdens Musik & Berättarfestival arrangeras av: