Wendela Hebbe i sagornas och sägnernas värld

Wendela Hebbe brukar kallas Sveriges första kvinnliga journalist, men hon skrev också sagor, tonsatte sånger och skrev egna visor. Hennes dotter Signe blev operasångerska och hushållerskan Brita Greta Löfquist hade en outtömlig skatt av sagor och sägner att berätta. En tid bodde de på Näsbyholm utanför Värnamo. Vi tillbringar eftermiddagen med berättelser och musik i Näsbyholms trädgård. Medtag gärna egen fikakorg och något att sitta på.

Välkomsttal: Raymond Pettersson

Samarrangeras av Sagobygden, Värnamo kommun, Värnamo Hembygdsförening, Fryele Hembygdsförening och Historiska Sällskapet Gamla Wernamo.

 

Inni byn, uti wärla

Följ med på en berättelse om en tolvårig pojke med sviktande fotbollskarriär, som upptäcker något som blir ”kärlek vid första ögonkastet”. Från de djupa skogarna i Västerbottens inland till turer som tar oss med på en resa ut i stora världen.

Ingår ej i festivalpass.

Kuggabergs Hemligheter

Kuggaberg har en aura av mystik sedan lång tid tillbaka. Det sägs att magiska toner kan höras ur bergets inre och att uråldriga troll en gång bodde där. Det sägs också att den vandrare som inte aktar sig noga kan försvinna in i berget för att aldrig komma ut igen. Med berättelser och musik närmar sig Mikael Öberg och Idris Jafo denna mäktiga sägenplats och gläntar på dörren till några av dess många hemligheter…kom och lyssna om du törs! Riktar sig till barn mellan 6–9 år.

Medtag kläder efter väder.

Fiskefärder och Folktro

Visst har man hört folk som skryter om sin fångst? Inte ska vi vara sämre! Jakob Elofsson berättar om fiskeskrönor, folktro och sagor om fiskare. Välkommen till att höra berättelser som är ”så här stora”!

I samarbete med Ljungbergmuseet.

Sagomuseet med Jakob Elofsson

Ett besök på Sagomuseet är ett måste! Här stiger stor som liten in i folktrons och berättelsernas värld tillsammans med en berättarguide. I år firar dessutom Sagomuseet 25 år!

Berättarfrukost på Hotell Terraza

Börja dagen med en härlig berättar frukost! Här blandas alla möjliga sorters musik och berättelser. Frukost serveras från 08.00.

Konferencier: Pelle Olsson

Surrealistiskt sväng och samhällskritik

Detta svängiga band bjuder på jazz- och lindyhopmusik som du inte vill sitta still till! Fyndiga och slagkraftiga texter, en enorm spelglädje och riktigt vassa musiker – vad mer kan man begära för en fantastisk avslutning av lördagskvällen?

Musik som reser i människor

Följ med på en musikalisk och mellanmänsklig resa i rum och tid med gitarristen Timmy Gasslander. I denna solokonsert får du en musikalisk berättelse om personer, traditioner och musik som rest mellan människor, över hav och genom landsgränser. En perfekt stund att varva ner med en mysig konsert i det lilla formatet.

The Mighty Goddess – stories, spells, songs

Sly, subversive, spectacular stories from Sally Pomme Clayton, combining myth and memory, comedy and ceremony, spells and songs to bring ancient goddesses to contemporary life. Follow the goddess from creator to crone. Electrifying, soulful storytelling for adults only.

Föreställningen är på engelska. Kort bensträckare i mitten av föreställningen.

Inni byn, uti wärla

Följ med på en berättelse om en tolvårig pojke med sviktande fotbollskarriär, som upptäcker något som blir ”kärlek vid första ögonkastet”. Från de djupa skogarna i Västerbottens inland till turer som tar oss med på en resa ut i stora världen.

Sagobygdens Musik & Berättarfestival arrangeras av: