Lekfullt berättande – Eskilsgården Ljungby

KOM OCH PROVA PÅ! ALLA TILLFÄLLEN ÄR FRISTÅENDE!

Lekfullt berättande är just vad namnet säger. Vi träffas, testar enkla övningar och har roligt tillsammans. Vi berättar alla typer av historier: minnen, fantasiberättelser, sagor, sägner. Varje kväll leds av en erfaren berättare.
.
LEKFULLT BERÄTTANDE PASSAR ALLA…
såväl den som har berättat lite grand tidigare och vill förkovra sig, som den som aldrig har berättat fritt tidigare men gärna vill prova på. Även erfarna berättare är välkomna, för det är alltid stimulerande med berättarövningar.
.
AKTUELLA MÅNDAGAR & LEDARE (med reservation för ev ändringar):
Tiden är kl 19.00-ca 21.00 inkl fikastund.
4 mars – Siw Swensson (senaste anmälningsdatum: 29/2)
8 april – Per Gustavsson (senaste anmälningsdatum: 4/4)
6 maj – Eva Andersson (senaste anmälningsdatum: 2/5)
2 sep – Marina Sundström (senaste anmälningsdatum: 29/8)
7 okt – Pelle Olsson (senaste anmälningsdatum: 3/10)
4 nov – Agneta J-son Granemalm (senaste anmälningsdatum: 31/10)
2 dec – Vibeke Hyltén-Cavallius (senaste anmälningsdatum: 28/11)

GRATIS att delta för medlemmar i Berättarnätet Kronoberg och 100 kr/tillfälle för icke medlem.
FIKA fixar vi till själkostnadspris.

Det går bra att komma enstaka gånger. Alla tillfällen är fristående, men desto fler besök desto mer inspirerande och roligare blir det.
Läs mer om att bli medlem i den ideella föreningen Berättarnätet Kronoberg – Klicka här
.
FÖRANMÄLAN och för information: kontakt@sagobygden.se  eller 0372-148 55
PLATS: Eskilsgården Ljungby (mittemot Sagomuseet)

.
Alla är välkomna – Ovan, nyfiken eller erfaren berättare. Vi gör det tillsammans!
.
Sagobygden med stöd av kommunerna Alvesta, Älmhult och Ljungby, Region Kronoberg samt ABF.

Nordiskt Fortællerseminar 21-27 juli på Grimslövs Folkhögskola

Den efterlängtade och mycket uppskattade kursen arrangeras i år av Sagobygden. Hit kommer några av Nordens bästa berättare som ska lära ut konsten att berätta muntligt. Kursen är avsedd för både erfarna berättare och dig som vill utforska berättelsens värld för första gången.
.
Vi erbjuder fem olika workshops, och Du väljer en av dessa som du följer hela veckan.
1. ARK – Om att berätta bibliska berättelser med Hilde Eskild (Norge)
2. SÄGEN – Dessa korta berättelser, som i vardagligt tal kallas sägner ibland för skrönor med Mikael Thomasson (Sverige)
3. REPAIR CAFE – Historier som du nærer en ulykkelig kærlighed til med Pernille Stockfleth (Danmark)
4. PERSONLIGA BERÄTTELSER, morgondagens historier med Hans Lauren (Danmark)
5. VAD GÖR DET LEVANDE BERÄTTANDET just nu till en särskilt viktig del av kulturarvet? med Göran Hemberg (Sverige)
.
Du kan se fram emot att skapa eller stärka ett nätverk inom berättande värld. Du kan också se fram emot många berättelser, samtal, god lokal mat, workshops, sång och mycket mycket mer. För mer information och anmälan se Sagobygdens hemsida:
https://bit.ly/3Opqv0P

PS. Seminariet är populärt, så för anmälan gäller först till kvarn. Begränsat antal platser. Vi ses!
.
Läs mer om Nordiskt Fortællerseminar under evenemang för 21-27 Juli
Ladda ner inbjudan med mer detaljerad information om workshops och om ledarna.
Klicka här för att komma direkt till formuläret för din anmälan
.
Har du frågor kontakta Tine Winther;
tine.winther@sagobygden.se
072-644 60 18

Varmt välkommen till Sagobygden i sommar
Tine Winther / Verksamhetsledare Sagobygden

Publiken har sagt sitt – Meja tog hem Berättarslam Kronoberg 2023

Grattis Meja Ohlsson Rodriguez, som berättat så länge vi minns både här i Sagobygden och på Ljungby Kulturskola. Nu ställer vi siktet mot Riksfinalen i Stockholm

Det var tufft, det var jämnt, det var roligt och det var överraskande denna söndag då deltävlingen i årets upplaga av Berättarslam Kronoberg skull avgöras. Det blev precis som Berättarslam skall vara, en lekfull tävling i berättande. De tävlande deltar med två olika berättelser, som kan vara vilken stil som helst, men får inte överstiga 15 minuter. Bedömning görs av en publikjury om fem personer.

• Den 3 september arrangerade Berättarnätet Kronoberg berättarslam på Sagomuseet i Ljungby.
• Segrade i finalen gjorde Meja Ohlsson Rodriguez, Växjö, efter en tuff kamp mot Anna Barsk Holmbom, Örkelljunga och Agneta J:son Granemalm , Ljungby. De hade i första omgången vunnit publikjuryns gillande och slagit ut Vibeke Hylten Cavallius, Växjö, Helena Heyman, Lund, Åke Olsson, Hamneda och Catharina Nord, Ljungby. Kalibreringsberättare var Jakob Elofsson och cerominimästare Pelle Olsson.
• Meja Ohlsson Rodriguez har en spännande tid framför sig, inför SM-finalen i Stockholm den 7 oktober. Arrangör är Berättarnätet Öst.

Klicka här för att se Facebook-inlägget och filmade delar av deltävlingen på Sagomuseet

Läs mer om Berättarslam här:
https://sagobygden.se/sv/evenemang/berattarslam-lekfull-tavling-i-muntligt-berattande/

(Foto och film B.Gullander)

På återseende kära festivalvänner

Vi är så glada, vi är så nöjda, vi är så imponerade! Årets festival blev återigen, den allra bästa hittills, toppat med ett underbart väder, för att avslutas med ett efterlängtat sommarregn precis i slutminuten. Intrycken är många och de får ta sin tid att landa. Det finns egentligen bara ett fel, att tiden gick för snabbt.

För att vara säker på att inte dubbelbokas, reservera redan nu nästa års festivaldatum: 13-16 Juni 2024. Som du förstår, kan vi inte hålla oss, idéspaning och planering till nästa års festival är redan igång.

TACK ALLA SOM VAR MED OCH GJORDE FESTIVALEN TILL DEN SKÖNA OCH INSPIRERANDE MÖTESPLATS SOM DET SKA VARA!

PS: Du är alltid välkommen att kontakta oss: kontakt@sagobygdensfestival.se

 

Årets Mickelpristagare

ÅRETS MICKELPRISTAGARE – INGER LISE OELRICH. STORT GRATTIS!
Inger Lise tilldelas utmärkelsen för sitt långvariga och djupgående pionjärarbete inom området läkande berättande.

Inger Lise Oelrich är berättare, teaterregissör och utbildare. Under 40 års tid har hon arbetat internationellt som berättare med fokus på existentiella frågor, utifrån en stark tro på människans egen kraft att läka och ta itu med svårigheter. Hon har utvecklat berättandet som ett verktyg för att skapa fred och förståelse över kulturgränser och för att få en djupare förbindelse med naturens skapande liv.

Hon har tagit initiativ till flera internationella symposier där människor fått möjlighet att inspireras och utvecklas inom genren. Hon är en av grundarna till ALBA – Allians för Läkande Berättande i Norden. Initiativtagare till Storytelling & Peace Council där experter i storytelling från sexton europeiska länder delar erfarenheter och utvecklar arbetet med storytelling som gemensam grund i mötet mellan människor, oavsett bakgrund och kultur. Hon har varit projektledare för BARNET – en hjärtesak, Storytelling som redskap i arbetet med barn och unga som far illa.

Inger Lise är initiativtagare till ALBA Fredsprojekt, som arbetar med berättarens kompetenser i fredsfrämjande situationer. Som berättare och författare har hon med stor glöd delat med sig av sin breda kunskap i workshops, böcker och seminarier. Hon har bland annat skrivit Storytelling, en läkande kraft mellan människor (2011) och The New Story, Storytelling as a Pathway to Peace (2015).
.
Förutom att ta emot fina priser under Sagobygdens Musik- & Berättarfestival, ger Inger Lise ett par workshops: Ut i naturen – in i sagan och Connecting to nature through storytelling.

EN GÅNG OCH KANSKE ALDRIG MER

Stolta är bara förnamnet på hur vi känner inför två unika musik- och berättarföreställningar som vi, Sagobygden och Musik i Syd har samproducerat fram. Båda ges Söndagen den 18 juni. Båda är specialskrivna för två helt olika sägenplatser i Sagobygden. Båda har urpremiär. I dagsläget vet vi endast om att de kommer framföras endast en gång, och det är under årets festival. Det skiljer dryg 200 år på de två levnadsberättelser som inspirerat till föreställningarna, den om oraklet, kloka gumman Ingeborg i Mjärhult och den andra om Cliff Burton.

Vi rekommenderar varmt dessa upplevelser som inte går i repris!

Till Ingeborg i Mjärhult behöver du boka biljett. Det är samling för gemensam bussresa från Virestad Kyrka. Ciceron på bussen är den vetgiriga gumman Anna Lilljeqvist. Till dig som bor nära, ta cykeln, det finns nämligen ingen bra parkering vid sägenplatsen.
Har du frågor, skriv till kontakt@sagobygdensfestival.se eller ring oss på 0372-14855

KLICKA PÅ AFFISCHBILDERNA FÖR MER INFORMATION!

    

VÄLKOMMEN OMBORD, MATS REHNMAN

MATS REHNMAN ERSÄTTER NICK HENNESSEY UNDER FESTIVALEN.

Kära festivalpublik!
Vi nåddes för några dagar sedan av beskedet att Nick Hennessey tyvärr behöver ställa in sin medverkan i festivalen, pga. en allvarligare skada. Detta är såklart mycket tråkigt.

Misströsta ej!
Vi har funnit en värdig ersättare i MATS REHNMAN, som kommer att delta i festivalen istället för Nick. Mats är en internationellt erkänd scenberättare. Han tränar professionella scenartister och coachar nya talanger. Han är en nestor inom berättarrenässansen och är arkitekten bakom det svenska Berättarnätet Sverige, det nordiska samarbetet kring Berättarslam och det europeiska berättarnätet FEST.

OBS! Mats hoppar in på de flesta programpunkterna!
Ni som har köpt biljetter till Nick Hennesseys workshop ”Throwing the Stone” eller föreställningarna ”Born in the Fire” och ”A Foot in Two Worldskommer att få mer information inom kort. Mats kommer att ersätta Nick på samtliga programpunkter där han skulle ha medverka, med undantag för Nicks workshop ”Throwing the Stone”, vilken ställs in helt.

Har du frågor skriv till kontakt@sagobygdensfestival.se  eller ring oss på 0372-14855.

BILJETTERNA UPPSKATTAS

Hej där. Vi hoppas att ni njuter av sommarvärmen och kan luta er tillbaka i solstolen med festivalprogrammet inom läsbart avstånd. Efter en snabb koll i biljettkiosken ser vi att det bokar på bra.

Med andra ord är det hög tid för dig som har svårt att bestämma dig för vilka program som gäller. En del är faktiskt redan fullbokade. Tillhör du dem som har lyxen av att vara ledig den 6 juni?  Då vet du vad som ska fixas innan det blir solstolsläge igen. Kom ihåg hatten och solskyddskrämen!

För dig som önskar, ladda ner programboken här!

Behöver du tips och råd för att boka? Skriv till kontakt@sagobygdensfestival.se eller ring 0372-148 55, under kontorstid på vardagar.

Varmt välkommen!

VI FINNS PÅ FLERA KANALER

Information om artister och olika händelser inför och under Sagobygdens Musik- & Berättarfestival hittar du även på Facebook och Instagram. Vi uppdaterar med ojämna mellanrum, så ta en titt lite då och då, gilla oss gärna och dela vidare. Du är varmt välkommen att skriva till oss med frågor, önskemål, idéer eller om vi ska ta upp något specifikt ämne. Testa oss 🙂
kontakt@sagobygdensfestival.se

Till festivalens Facebooksida
https://www.facebook.com/sagobygdensfestival

Till festivalens instagramsida
https://www.instagram.com/sagobygdensfestival/

 

 

KÄRA TRYCKTA PROGRAM

Ärade vänner och nyfiken nya!
Som ni känner till siktar vi på att innevarande års festival kommer bli den allra bästa hittills. Av gammal vana är vi ett gäng som gått och väntat på det tryckta programmet. Att det är först då vi börjar läsa på ordentligt och göra våra val inför bokningen. Därför kan vi med glädje meddela att nu finns det tryckta programmet klart för hämtning, bläddring och läsning.

Du hittar programmen bland annat på Sagomuseet i Ljungby, hos Musik i Syd på Nygatan 8 i Växjö, på större bibliotek och olika besöksmål och infopoints i länet. Du kan också skriva till oss så postar vi gärna några exemplar, om du kan tänka dig att sprida vidare till släkt och vänner. Det låter väl som en lysande deal!

Kan du inte hålla dig, så klicka här om du vill LADDA NER PROGRAMMET som en pdf och skriva ut

Vill du gå direkt till bokningen klicka här. Varmt välkommen!

 

Sagobygdens Musik & Berättarfestival arrangeras av: