En pinne i munnen, en rem på näsan och lite färg i ansiktet


Det är har gått ganska många år sedan Elisabeth Heilmann Blind sist uppträdde på Ljungby berättarfestival, men publiken har inte glömt henne. Många har vittnat om hur Elisabeth och hennes grupp drog omkring på Ljungbys gator och dansade grönländsk maskdans. Grönländsk maskdans liknar ingenting annat du sett. Med en pinne i munnen, en rem på näsan och lite färg i ansiktet förvandlas en helt vanlig människa till något ganska omänskligt.

I maskdansen lösgör man spänningar och energier, samtidigt som man konfronteras med de grundläggande mänskliga egenskaperna; fruktan, erotik och humor, både hos den som dansar och hos publiken. Förr i tiden hörde dansen till den självklara underhållningen vid fester och sammankomster på Grönland. I dag förekommer den bara som underhållning.

Elisabeth Heilmann Blind  är född på Grönland, men lärde sig, paradoxalt nog, maskdans då hon gick på teaterskola i Danmark.   I Ljungby kan vi dels se Elisabeth göra en föreställning med maskdans, dels har hon workshops, där hon lär ut denna uråldriga konst.

Elisabeths programpunkter under festivalen:
13/6 kl 19.00 Medverkar hon med andra artister på invigningen
14/6 kl 20.45 Föreställning – Grönländsk maskdans
15/6 kl 10. 45 En dansföreställning – Den hemlösa 
15/6 kl 13.00 Workshop Mask- och Trumdans

Tillbaka

Sagobygdens Musik & Berättarfestival arrangeras av: