Mikael Niemi Mickelspristagare 2018!

På Ljungby Berättarfestival, delades idag ut Sveriges äldsta och förnämsta Berättarpris, Mickelspriset.

Årets pristagare är Mikael Niemi

Motivering:

Mickelpriset 2018 tilldelas författaren Mikael Niemi för ett storartat muntligt berättande av skrönor, som både roar och oroar.

Mikael Niemi har parallellt med sitt författarskap också verkat som berättare och visat att den muntligt levandegjorda historien har en stark förmåga att fängsla lyssnare i alla åldrar. I sina drastiska skrönor har han levandegjort människors liv och erfarenheter i en ofta bortglömd del av vårt land, Nordkalotten. Med rötter i både samisk kultur och Tornedalens har han blivit en viktig röst i Berättarsverige.

I böckerna, såsom ”Populärmusik från Vittula” (2000) och ”Fallvatten” (2012), tydliggör han att steget inte är långt mellan den muntliga och skrivna skrönan, och att muntligt berättande kan leda till den skrivna berättelsen.

Mikael Niemi har också med sina böcker lyft fram folkliga traditioner och föreställningar i Tornedalen. Redan i sina tidiga ungdomsböcker ”Kyrkdjävulen” (1994) och ”Blodsugarna” (1997) inspirerades han av traktens folktro.

Om Mickelspriset

Mickelpriset instiftades 1990 till minne av sagoberättaren Mickel i Långhult, Ryssby socken, Ljungby. Priset delas årligen ut till en person som på ett förtjänstfullt sätt verkat för att sprida kunskap kring och intresse för den muntliga berättartraditionen och dess sagor och sägner. Priset delas ut av Berättarnätet Kronoberg. Priset består av en ett konstverk och en prissumma. http://www.sagobygden.se/muntligt-berattande-0/mickelpriset

 

För mer info: Per Gustavsson, ordförande i Berättarnätet Kronoberg 070-631 30 93

Meg Nömgård, verksamhetschef Sagobygden, 073-945 80 91

Tillbaka

Sagobygdens Musik & Berättarfestival arrangeras av: