Qiyans Krets – endast för furstar och deras gäster?

QIYANS KRETS bildades 2005 och trion har tagit sitt namn efter qiyan, de slavinnor och utbildade musiker/lyriker/dansare som underhöll furstar och deras gäster vid de muslimska hoven i gamla tider. Ända upp till det medeltida Europa kom denna rika musiktradition, när de kristna furstarna allt eftersom erövrade de muslimska territorierna i Spanien/al-Andalus/Sefarad, och som krigsbyte förde med sig qiyan tillbaka till sina egna hov. Qiyans Krets tar upp trådarna efter dessa sångerskor, improvisatriser, traditionsbärerskor och förnyerskor i det sefardiska, arabiska och västerländska musikarvet. I fantasifulla och omväxlande arrangemang, blandas sakta skridande klagosånger, smyckade med orientaliska ornament, med rytmiska, snabba medryckande stycken på harpa, albansk långhalsluta, flöjter, pipor och slagverk.

Josefine Liftig: Flöjter, albansk långhalsluta, slagverk och sång
Marianne Holmboe: Sång och slagverk
Pauline Burke-Clason: Harpa och sång

Fredag 14 juni
kl. 16.15-17.00 Ljungby Museum
Qiyans Gobeläng
Qiyans Krets väver en skimrande, multikulturell gobeläng av klanger och bilder – som ett eko av qiyans medeltida arv – med pärlor från när och fjärran, och med garn färgat av tusenårig historia. Från Al-Andalus hämtas arabiska Muwashahat och sånger från den Sefardiska traditionen, som varvas med medeltida örhängen från Norden och övriga Europa. Med säregen instrumentkombination och egna tolkningar smälts musikskatter från vitt skilda traditioner ihop till en helhet.

Lördag 15 juni
kl. 13.15-14.15 Grand
I sankta Helenas fotspår – En Musikalisk Pilgrimsresa
Qiyans Krets berättar legenden om Skövdes skyddshelgon – sankta Helena, även kallad Elin. Denna starka och modiga änka levde på 1100-talet. Hon var högättad och mycket from, hon hjälpte fattiga och bekostade kyrkor i sin hembygd, till exempel Våmb och Nödinge kyrka. Strax innan sin pilgrimsfärd till Jerusalem blev hon anklagad för att ha låtit mörda sin svärson som plågade hennes dotter svårt. I Qiyans Krets fria tolkning av den spännande historien om Helena, får vi bevittna hustrumisshandel, flykt och blodshämnd och möta korståg, spanska judar och öknens beduiner. Med musik, berättelse och viss gestaltning får vi följa Helenas liv, hennes resa och hennes återkomst.

Här en hälsning från Qiyans
https://drive.google.com/file/d/1-Fg2N0cK-QHb0Z73mPcT2D8DlNjFXu78/view?ts=5cff5f58

 

 

Tillbaka

Sagobygdens Musik & Berättarfestival arrangeras av: